Kennisplatform
Nieuw: Let op! Wij-leren.nl lanceert nieuwe website

NT2 - Nederlands als tweede taal

Dossier: alle informatie over NT2 - Nederlands als tweede taal

NT2 is een niveau-indeling van beheersing van het Nederlands als tweede taal, gebaseerd op de kwalificatiestructuur zoals die in 1997 is vastgelegd in de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB). Er worden vijf niveaus NT2-1 t/m NT2-5 onderscheiden.

Toelichting NT2

Binnen de Kwalificatiestructuur educatie zijn ook vijf niveaus voor Nederlands als tweede taal (NT2) beschreven:
  • NT2 niveau 1: dit is taalbeheersing op een zeer elementair niveau en levert hooguit een aanwijzing voor de wenselijkheid van een doorstroming naar een opleiding NT2 van het tweede niveau.
  • NT2 niveau 2: taalbeheersing op dit niveau betekent dat iemand zich minimaal kan redden in de Nederlandse samenleving en in staat is de tot het volgen van een assistent-opleiding in het secundair beroepsonderwijs.
  • NT2 niveau 3: is vergelijkbaar met de eindtermen voor het staatsexamenprogramma I van NT2. Beheersing van het Nederlands op dit niveau betekent dat iemand kan deelnemen aan een basisberoepsopleiding in het secundair beroepsonderwijs. Dit niveau van taalbeheersing NT2 geldt binnen het inburgeringsbeleid als streefniveau.
  • NT2 niveau 4: vergelijkbaar met de eindtermen voor het staatsexamenprogramma II van NT2. Beheersing van Nederlands op dit niveau betekent dat iemand kan deelnemen aan een vakopleiding, middenkader- of specialistenopleiding van het secundair beroepsonderwijs of aan het hoger beroepsonderwijs en aan het wetenschappelijk onderwijs.
  • NT2 niveau 5: het niveau waarop iemand de Nederlandse taal vloeiend en bijna accentloos beheerst. 

Voorwaarden voor opleidingen

Over de beschreven beheersingniveaus van NT2 is nog wel de volgende opmerking van belang. De beoogde taalbeheersing is een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde om toegelaten te worden tot een opleiding. Er worden immers ook andere eisen dan taalbeheersing gesteld aan de deelnemers van een vervolgopleiding, zoals de vooropleiding of het algemene competentieniveau van de betrokkene.
 
Bron: CBS
Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 4 augustus 2022

Ontdek meer

Externe verwijzingen

Taalontwikkeling en taalbeleidTaalontwikkeling en taalbeleid
 Wij-leren.nl Academie
KleutertaalKleutertaal
 Medilex Onderwijs

Boeken

Taalontwikkelingsstoornissen in de klasTaalontwikkelingsstoornissen in de klas - Marleen LegemaatPedagogisch klimaat nieuwkomersEen warm pedagogisch klimaat voor nieuwkomers - Hélène van OudheusdenTechnisch lezen in een doorlopende lijnTechnisch lezen in een doorlopende lijn; een praktisch handboek voor de basisschool. - Paul FilipiakHet meertalige kindHet meertalige kind - Paul FilipiakOndersteunend tekenenOndersteunend tekenen (bij TOS) - Marleen LegemaatOndersteunend tekenenOndersteunend tekenen (bij TOS) - Marleen Legemaat

Samenvatting

Invloed van nederlandse taal op de woordenschatontwikkelingDe invloed van de nederlandse taal op woordenschatontwikkeling: belangrijke overwegingen voor educatie - redactieInterventies versterken van motivatie volwassen NT2 deelnemersInterventies voor het versterken van motivatie bij volwassen NT2-deelnemers in online leren - redactieInterventies versterken van motivatie volwassen NT2 deelnemersInterventies voor het versterken van motivatie bij volwassen NT2-deelnemers in online leren - redactieEffect van voorlezen in vreemde taal op taalvaardigheidHet effect van voorlezen in een vreemde taal op de taalvaardigheid van leerlingen - redactieOnderwijsachterstanden en leervertraging door coronaOnderwijsachterstanden en leervertraging door coronamaatregelen: een diepgaande analyse - redactieEffecten van aanpakken voor een soepele overgang naar poEffecten van aanpakken voor een soepele overgang van kinderen naar de basisschool - redactie

Opinie

Red de taal van de toetsenmaker!Red de taal van de toetsenmaker! - Karen HeijRed de taal van de toetsenmaker!Red de taal van de toetsenmaker! - Karen HeijRed de taal van de toetsenmaker!Red de taal van de toetsenmaker! - Karen Heij

Verdieping

NT2-onderwijs versterkenNT2-onderwijs versterken via formeel en informeel leren - Sylvia PetersNT2 bij migrantenkinderenNederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs - redactieTaalgericht onderwijsTaal in alle vakken - De sleutel naar taalgericht onderwijs - Gerdineke van SilfhoutWoordenschat uitbreidenWoordenschat uitbreiden bij begrijpend lezen en bij de zaakvakken - Paul FilipiakNT2-stimuleren taalontwikkelingTaalontwikkeling stimuleren van NT2 leerlingen - redactieTweetaligheidTweetaligheid is geen probleem - Sieneke GoorhuisTaalachterstandTaalachterstand - Sieneke GoorhuisRijk taalaanbodRijk taalaanbod door spel - Sieneke GoorhuisTaalontwikkelingTaalontwikkeling: door taal worden kinderen mensen - Steven PontWoordenschat differentiatieDifferentiëren binnen woordenschatonderwijs - Martie de PaterWoordenschat verbinden met taalbeschouwingWoorden en betekenissen - Dolf JansonZeven tips anti discriminatieHoe pak je discriminatie effectief aan? - redactieLeesmotivatie en samenhangend beleidWie goed leest, leest graag - en andersom - René LeverinkKlassen en kansenKlassen en kansen, wat te doen aan kansenongelijkheid? - Peter de Vriesspeciale-hulp-fonologische-problemen-voFonologische zwakte - Speciale hulp na het primair onderwijs -11- - Jeanne BuijksAutonome leesmotivatie stimulerenHet ontwikkelen van autonome leesmotivatie bij vrij lezen - Anneke BemerKansenongelijkheid in het onderwijsAan de slag met kansenongelijkheid in het onderwijs - Jaap VersfeltNT2-stimuleren taalontwikkelingTaalontwikkeling stimuleren van NT2 leerlingen - redactieNT2 bij migrantenkinderenNederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs - redactieHet ondersteunen van instromende nt2-leerlingenHoe begeleid je instromende nt2-leerlingen optimaal? - redactie

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.