Kennisplatform
Nieuw: Let op! Wij-leren.nl lanceert nieuwe website

Bewegend leren

Dossier: alle informatie over Bewegend leren

Onder bewegend leren wordt verstaan het fysiek bewegen in de klas tijdens of naast cognitieve leeractiviteiten. Ook bewegingsactiviteiten buiten de school die gekoppeld zijn aan leren vallen er onder.

 

Het bewegend leren in school valt uiteen in twee onderdelen:

1. Er kan sprake zijn van beweging tussen de lesactiviteiten: bijvoorbeeld enkele minuten tussen de lessen lichaamsoefeningen doen of op een andere manier bewegen (beweegbreaks).

2. Er kan sprake zijn van bewegend leren tijdens het vermenigvuldigen, optellen, spellen of tijdens andere leerstof als dit gebeurt in combinatie met bewegingen. 

 

Diverse onderzoeken tonen aan dat bewegen tijdens het leren een positieve invloed heeft op de hersenactiviteiten. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren en neemt de taakgerichtheid toe. Bovendien versterkt bewegen het zelfvertrouwen van leerlingen.

Bewegend leren buiten de klas kan bestaan uit spelvormen waarin duidelijke cognitieve leerdoelen zitten, bijvoorbeeld spellen die gekoppeld zijn aan cijfers, rekensommen, letters of woorden.

 

De laatste jaren is er veel aandacht voor bewegend leren en de positieve effecten daarvan. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een (stil)zittend leven vooral op de lange termijn veel negatieve effecten heeft.

Er is beperkt onderzoek beschikbaar naar positieve resultaten van bewegend leren op jongens en meisjes. Vooralsnog wijzen sommige studies in de richting dat het positiever uitpakt voor meisjes

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 13 december 2022

Ontdek meer

Externe verwijzingen

Het belang van spel voor jonge kinderenHet belang van spel voor jonge kinderen
 Wij-leren.nl Academie
BrainBalance in het poBrainBalance in het po
 Medilex Onderwijs

Boeken

Ken je breinKen je brein - en haal eruit wat erin zit - Arja KerpelWiebelen en friemelen in de klasWiebelen en friemelen in de klas - Arja KerpelWat stuitert daar door je klas?Wat stuitert daar door je klas? Over kinderen met ADHD en hun leraren - Helèn de JongMindfulness in de klasSpelen in stilte- mindfulness in de klas - Marleen LegemaatActief executief - ToolboxActief Executief - Marleen LegemaatAan de slag met handschriftonderwijsAan de slag met handschriftonderwijs - Marleen LegemaatOmgaan met adhd op schoolOmgaan met ADHD op school - Anton HorewegVan brokkelbrein naar focusVan brokkelbrein naar focus - Marleen LegemaatOntketen het brein van je kindOntketen het brein van je kind - Marleen LegemaatOntketen het brein van je kindOntketen het brein van je kind - Marleen Legemaat

Samenvatting

Bewegend lerenBewegen en leren: verbeteren leerlingen hun prestaties door bewegend leren? - redactieBewegend lerenBewegend leren: profiteren jongens en meisjes er evenveel van? - redactie

Verdieping

Ontwikkelend bewegenAl springend leer je beter rekenen - Annemieke TopSamenwerkend leren bij gymBewegingsonderwijs: Samenwerkend leren in de praktijk - Maarten MassinkWeerbaarheid in gymlesWeerbaar worden vanuit de gymzaal - Ernst van GrolMindfulness uitlegMindfulness op school - Hélène van OudheusdenKlaslokaal, afleiding, invloed van kleurenDe vergeten variabele: het klaslokaal - Ruben du BurckTips om ontspannen om te gaan met je gezinHoe houden we het gezellig?! - Bertine van den Oeverspeciale hulp aanvankelijk schrijven en spellenFonologische zwakte - Speciale hulp bij aanvankelijk schrijven/spelling/dictee -10- - Jeanne BuijksTop 10 teacher needsTeacher Needs: een top 10 - Laura BatstraLesgeven aan leerlingen met ADHDLesgeven aan leerlingen met ADHD - Marieke StomphorstLeesbevordering en myopieLeesbevordering en myopie preventie - Iris BreetveltBewegend LerenOntwikkeling en wetenschap achter Bewegend Leren - Hessel HaanBewegend LerenOntwikkeling en wetenschap achter Bewegend Leren - Hessel Haan

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.